הליך חדלות פרעון יכול להיות תהליך מורכב ומאתגר עבור חייבים רבים. עם זאת, הרפורמה בחוק חדלות הפרעון שעברה בשנת 2018 באה להקל על התהליך עבור חייבים רבים.
בעבר, נאלצו חייבים לפנות ישירות לבית המשפט על מנת לפתוח בהליכי חדלות פרעון. זה כלל הליכים משפטיים מורכבים ויקרים שלא כל חייב יכול היה לעמוד בהם. הרפורמה אפשרה לחייבים רבים לפנות ישירות לרשם ההוצאה לפועל על מנת לפתוח בהליכים, מבלי לעבור את התהליך המשפטי המורכב.
זה מאפשר לחייבים רבים יותר לצאת מהמצב הכלכלי הקשה שנקלעו אליו, ולעבור תהליך של שיקום כלכלי. עם זאת, עדיין יש צורך בליווי משפטי בחלקים מהתהליך, ולכן חשוב לחייבים להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום זה.
נכון להיום, 5 שנים לאחר הרפורמה, כבר ניכרת עלייה במספר החייבים שפותחים בהליכי חדלות פרעון. קיימת תקווה שמגמה זו תימשך ותאפשר ליותר אנשים ומשפחות לצאת מהמצוקה הכלכלית שנקלעו אליה. עם זאת, יש להמשיך ולשפר את החוק ויישומו, על מנת להנגיש את הליכי חדלות הפרעון לכלל האוכלוסייה.
מה זה הליך חדלות פרעון?
הליך חדלות פרעון הינו מצב בו חייב לא מסוגל לעמוד בחובותיו ו\או הוצאתיו, וזאת כשהוצאתיו גדולות באופן משמעותי מההכנסות והנכסים אשר בבעלותו של אותו חייב, או במילים אחרות, כאשר הוא אינו מסוגל לשלם את חובותיו אשר גוברים על הסכום הכולל של הכנסותיו והנכסים שלו, למשל כסף בחשבונות בנק, פקדונות וחפצי ערך כאלה ואחרים.
במקרה כפי שמתואר לעיל, באופן ברור, החייב אינו יכול לשלם את חובותיו ולעמוד בהוצאות ולכן הוא למעשה מכריז כי אין לו יכולת לשלם את אותן החובות.
אם כך, אם תהיתם מה זה הליך חדלות פרעון, הרי שמדובר באותו חייב שנכנס, תחת פיקוח אל הליך בו סכום ההוצאות החודשי של מצומצם לטווח ארוך והוא בהתאם מתחייב להחזיר את חובותיו בצו תשלומים מקל יותר. על אף שעל פניו נראה כי מדובר בהליך שנועד לסייע לחייב להתחמק מתשלום החובות, הרי שהוא מקל עליו להמשיך ולשלם לנושיו את הכספים המגיעים להם ולכן התהליך מיטיב עם כל הצדדים, בניגוד לפשיטת רגל למשל, בה יכול החייב לקבל "הפטר" מתשלום שארית חובותיו.
בסופו של ההליך, לאחר שהחייב סיים לשלם את רוב או כל חובותיו לנושיו, הוא יוצא לעצמאות מחדש כאשר הוא עבר סוג של הליך "שיקום כלכלי" ובו הוא נקי מחובות.
איך נכנסים להליך?
בעבר, היה על החייב להגיש בקשה לחדלות פרעון לבית המשפט ולעבור הליך ארוך ומייגע הכולל דיונים וייצוג משפטי, אך בשנת 2018 חוקק חוק חדש המקל על פתיחת הליך חדלות פרעון. במידה וסך החובות נעים בסכומים של כמה עשרות אלפי שקלים ועד כמה מאות אלפי שקלים, ניתן להגיש בקשה לפתיחת תיק דרך רשם ההוצל"פ, ללא צורך לפעול מול בית המשפט, ובכך התהליך קצר ויעיל יותר.
עם מתן הצו, הממונה ימונה נאמן ליישום הליכי חדלות הפירעון של היחיד ותחל תקופת ביניים עד למתן צו לשיקום כלכלי לגבי היחיד שבמהלכה –יחולו על היחיד הגבלות שונות לרבות הגבלה מקבלה או החזקה של דרכון ישראלי או תעודת מעבר ומהארכת תוקפם, ובלבד שיהיו תקפים לשם שיבה לישראל; עיכוב יציאת היחיד מהארץ; הגבלה כלקוח מוגבל מיוחד, כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי, התשמ״א–1981; הגבלות משימוש, בכרטיס חיוב, ועוד.
הנאמן הממונה יערוך בדיקה לעניין מצבו הכלכלי של היחיד, והנסיבות שהובילו למצבו.